Wytrawne babeczki ze szpinakiem

Muffiny jadacie wyłącznie w porze deseru? Babeczki na słono ze szpinakiem będziecie chcieli widywać na swoich talerzach znacznie częściej.

Czas przygotowania: 45 minut
Ilość osób: 8

Składniki:

  • 100 g wędzonego łososia
  • 1 biała cebula
  • 200 ml śmietany 36%
  • 100 g szpinaku
  • 50 g tartego sera żółtego
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • 1 Bulionetka warzywna Knorr

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj foremki do pieczenia muffinek. Najlepiej, aby miały średnicę około 10 cm. Rozwałkuj ciasto francuskie na 2 mm grubości. Foremką powycinaj krążki z ciasta. Wyłóż wyciętymi kawałkami ciasta formy. Następnie ponakłuwaj widelcem każdą tartaletkę i zapiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 5 minut.
  2. Pokrój w kostkę cebulę i łososia. Następnie podsmaż składniki w garnku na oliwie z oliwek. Do całości wrzuć szpinak i smaż wszystko przez chwilę.
  3. Bulionetkę warzywną Knorr oraz śmietanę wlej do łososia z cebulą i szpinakiem. Wszystko zagotuj.
  4. Poczekaj, aż farsz do muffinek ostygnie. Następnie dodaj jajka i starty ser. Wszystko starannie wymieszaj.
  5. Nałóż szpinakową masę do każdej tartaletki. Babeczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 10-12 minut.