Prawdziwie włoski przysmak, czyli Foccacia z tuńczykiem

Danie typowe dla Włoskiej kuchni możemy zrobić sobie sami w domu. Nie jest to przepis do wykonania w pięć minut, ale warty zachodu! Sami się przekonajcie.

Prawdziwie włoski przysmak, czyli Foccacia z tuńczykiem
Prawdziwie włoski przysmak, czyli Foccacia z tuńczykiem

Składniki:

  • 300 g mąki chlebowej lub na pizzę (2 szklanki)
  • 25 g świeżych lub 7 g drożdży suchych
  • tymianek
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • ½ łyżeczki cukru
  • 200 ml ciepłej wody
  • Oliwa z oliwek Extra Vergine Czosnek & Chili Olitalia
  • 2 puszki tuńczyka w oliwie z oliwek w kawałku (2 x 80g) Callipo
  • 2 pomidory
  • sól morska (gruba) do wysypania blaszki i posypania placka

Wykonanie:

  1. Robimy zaczyn. Do pół szklanki wody dodajemy rozkruszone drożdże, ½ łyżeczki cukru, 2 łyżki mąki. Całość mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  2. Do przesianej mąki (odliczamy 2 łyżki mąki użyte do zaczynu) i soli dodajemy zaczyn (lub suszone drożdże, one nie wymagają wcześniejszego wyrośnięcia), pozostałą część wody, 2 łyżki oliwy, tymianek. Całość mieszamy i wyrabiamy kilka minut na stolnicy delikatnie tylko podsypując mąką. Ciasto powinno być miękkie.
  3. Wyrobione ciasto smarujemy jedną łyżką oliwy, przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, zajmuje to ok. 2 godzin.
  4. Formę do pieczenia (wymiary 20×30 cm) smarujemy oliwą, posypujemy solą morską i wykładamy ciasto. Tuńczyka osączamy z oliwy, łyżeczką robimy dziurki w cieście i wkładamy w nie rybę. Pomidory kroimy i układamy na cieście. Całość posypujemy delikatnie solą i świeżymi ziołami. Przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia (ok. 1 godziny).
  5. Wyrośnięte ciasto skrapiamy oliwą i wstawiamy do nagrzanego (200°C) piekarnika.
  6. Pieczemy ok. 15–20 minut do zarumienienia ciasta.
  7. Chlebek najlepiej smakuje z dobrą oliwą z oliwek, tuż po upieczeniu, ale sprawdza się i dnia następnego.Smacznego!