Smakować nam będzie w wielu różnych wersjach: migdałowej, czekoladowej czy kawowej. Na wielkanocnym stole świetnie sprawdzi się też w swojej klasycznej odmianie:
Składniki:
- Kostka do pieczenia Kasia – 1 opakowanie
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- aromat migdałowy – 0.5 łyżeczki
- cukier – 1 szklanka
- jajko – 4 sztuki
- mąka pszenna – 0.75 szklanki
- mąka ziemniaczana – 0.75 szklanki
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- kakao – 2 łyżki
- biały lukier – 1 opakowanie
Zobacz również – Wielkanocne śniadanie z jajkiem, grzybami i… kawą!
Sposób przygotowania:
- Oba rodzaje mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sitko.
- Kostkę do pieczenia Kasia zmiksuj z cukrem, cukrem waniliowym i aromatem.
- Ciągle miksując, dodawaj na przemian mąkę i jajka.
- Odłóż 1/3 masy i wymieszaj ją z kakao.
- Formę na babę natłuść i oprósz mąką lub tartą bułką.
- Jasną masę wlej do formy, a na nią masę z kakao, lekko wymieszaj.
- Piecz w temperaturze 180°C przez 50 minut.
- Wystudzoną babę oprósz cukrem pudrem lub polukruj (gotowym lukrem lub domowej roboty z cukru pudru i cytryny).