Proste i pyszne wypieki

Chcesz zaskoczyć rodzinę i znajomych pysznym deserem? Masz ochotę na coś słodkiego i niewiele czasu? Trzy poniższe propozycje nie mogą się nie udać.

Proste i pyszne wypieki

Owoce w cieście francuskim

Jednym z najprostszych sposobów na pyszny deser są owoce w cieście francuskim. Żeby dodatkowo przyspieszyć i ułatwić cały proces można kupić gotowe ciasto francuskie – szukać należy go w lodówkach lub zamrażarkach. Z ciasta wycinamy kwadraciki. W zależności od pory roku wybrać możemy różnego rodzaju owoce – truskawki, gruszki czy na przykład jabłka. Kawałki owoców obtaczamy w niewielkiej ilości cukru, i układamy na wyciętych kwadracikach ciasta. Na wierzch możemy położyć czekoladę lub wiórki kokosowe czy posypać owoce cynamonem – wszystko zależy od naszego smaku. Ciasto zwijamy w rożki lub koperty, smarujemy białkiem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni, aż wypieki się zarumienią. Jeśli wolimy surowe owoce, ciasto możemy ułożyć na kształt gniazdek / miseczek, wypiec, a po ostygnięciu wypełnić na przykład budyniem waniliowym i owocami. To pyszna przekąska lub deser, która zasmakuje każdemu.

Bananowiec

Jednym z najprostszych ciast jest bananowiec, przez niektórych zwany także chlebkiem bananowym. Nadaje się jako deser, ale świetnie sprawdzi się też posmarowany dżemem czy kremem czekoladowym. Przepisy są różne, co do zasady jednak wykonanie ciasta jest proste, ponieważ wszystkie składniki po prostu miksujemy i wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy.

Co musimy kupić, żeby zrobić pysznego bananowca?

Podstawowe produkty, które warto zawsze mieć w kuchni – mąkę, cukier, jajka, olej, banany oraz sodę oczyszczoną. Najlepiej sprawdzą się banany powoli przejrzewające, miękkie. Gotowe ciasto można polać polewą czekoladową z orzeszkami ziemnymi – lekko słonawy smak orzeszków (pamiętajcie, że nie powinny być dodatkowo solone!) świetnie współgra ze słodyczą bananów i czekolady. Bananowca pieczemy według zasady „do suchego patyczka” – kiedy ciasto zbrązowieje, warto co kilka minut sprawdzać stopień jego wypieczenia.

Biszkopt czekoladowy

Ciastem, które nietrudno zrobić jest biszkopt czekoladowy z musem. Ten wypiek może mieć wiele wersji i zmieniać się w zależności od apetytu. Najpierw przygotowujemy biszkopt, do którego dodajemy nieco kakao. Po upieczeniu i ostygnięciu na cieście możemy położyć kolejne warstwy. Jeśli biszkopt ładnie wyrósł, możemy go przekroić i przełożyć kremem czy musem.

Jak przygotować mus?

Roztapiamy masło i czekoladę, po ostudzeniu dodajemy do nich żółtka i kakao. Do wymieszanej masy dodajemy pianę ubitą z białek. Żeby mus miał odpowiednią konsystencję, dodajemy też żelatynę rozpuszczoną w wodzie. To ciasto nie jest czasochłonne, wymaga jednak kilku godzin przed podaniem, aby mus zdążył się ściąć w lodówce. Warto pamiętać, że tego rodzaju wypieki kroimy gorącym nożem.

Robiąc zakupy przed przystąpieniem do pieczenia, warto zwrócić uwagę na obowiązujące promocje. Można je sprawdzić online. Gazetki poszczególnych sklepów dostępne są na portalu https://www.gazetkonosz.pl/biedronka. To tam sprawdzimy jakie aktualnie produkty kupić można w niższych cenach, co pozwoli nam lepiej zaplanować nie tylko zakupy, ale i domowy budżet. Składniki do powyższych przepisów bez trudu znajdziemy w supermarketach.

Artykuł sponsorowany