Przekąska ze szpinakiem

Odpowiedni jadłospis bogaty w warzywa, owoce i cenne składniki dostarcza nam energii na cały dzień i sprawia, że jesteśmy bardziej produktywni podczas pracy zdalnej. Postawmy więc na lekki posiłek, który będzie smaczny i co ważne - ekspresowy w przygotowaniu.

Przekąska ze szpinakiem

Składniki:

• 150g szynki biebrzówki #JBB
• Ciasto francuskie
• 200g świeżego szpinaku
• 50 g sera fety
• 50g serka śmietankowego
• 2 jajka
• sól
• pieprz
• 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto francuskie podziel na 6 równych kwadratów, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Do naczynia miksującego wrzuć liście szpinaku, pokrojoną szynkę, serek śmietankowy oraz fetę. Dopraw solą i pieprzem oraz dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  3. Zmiksuj wszystko w trybie pulsacyjnym do uzyskania lekko zmiksowanej konsystencji.
  4. Nałóż farsz na środek ciasta i zagnij rogi do środka.
  5. Posmaruj rozmąconym jajkiem i piecz w piekarniku w 180 stopniach przez około 25 minut, do uzyskania złocistego koloru.