
Składniki:
- 250 g makaronu spaghetti lub tagliatelle
- mała cukinia
- pęczek zielonych szparagów
- pół małej czerwonej cebuli
- 6-7 pieczarek
- 100 g twardego sera np. parmezan
- pół łyżeczki Czosnku granulowanego
- szczypta Gałki muszkatołowej
- sól i Pieprz biały mielony do smaku
- 4 łyżki oliwy lub masła
Sposób przygotowania:
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie pokrój cukinię i pieczarki w cienkie paski, a także zetrzyj ser na drobnych oczkach tarki. Odłam twarde końce szparagów i pokrój je w ok. 4 cm kawałki.
- Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż drobno posiekana cebulę. Po chwili dodaj do niej cukinię, pieczarki i szparagi.
- Dopraw warzywa solą, czosnkiem, gałką muszkatołową i pieprzem. Przykryj patelnię pokrywką i duś całość kilka minut do miękkości szparagów.
- Gdy warzywa będą gotowe, dodaj do nich makaron i starty ser (zostaw go trochę do posypania dania na talerzu). Wymieszaj delikatnie aż do połączenia wszystkich składników.
- Gotowe danie przełóż na talerze i posyp startym serem.