
Prezentuje się imponująco, dlatego bez wątpienia można ją przysłowiowo konsumować także oczami. Carpaccio z buraków smakuje doskonale, a do tego utrzymane jest w trendzie zdrowej kuchni. Szczególnym dodatkiem podkreślającym smak i nadającym charakteru całej potrawie jest hummus, który oprócz swojego niebanalnego smaku jest skarbnicą wartości odżywczych. Carpaccio jest świetną propozycją zarówno dla miłośników tradycyjnej kuchni, jak i wegetarian oraz wegan.
Składniki (dla 4 osób):
- 1 granat
- 3-4 czerwone buraki
- 2 opakowania hummusu klasycznego (np. Well Well)
- oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny
- pęczek natki pietruszki
- garść rukoli
- ziarna czarnuszki
- ziarna słonecznika
- tłuczony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
- Buraki gotujemy, studzimy, obieramy i kroimy na cienkie talarki, które układamy na talerzu.
- Doprawiamy oliwą oraz octem balsamicznym, posypujemy tłuczonym pieprzem.
- Na buraki nakładamy łyżeczką porcje hummusu.
- Wszystko przybieramy natką pietruszki, rukolą, ziarnami granatu oraz czarnuszką i prażonym (na suchej patelni) słonecznikiem.
Wskazówka: Jeżeli mamy bardzo mało czasu, możemy ekspresowo przygotować carpaccio, kupując ugotowane buraki (zamykane termicznie) – wówczas efektowna potrawa powstanie już w 20 minut.