Przepis na lekkie tiramisu z twarożku Mój Ulubiony

Podstawą doskonałego tiramisu jest połączenie kremowej konsystencji ze smakiem biszkoptów, nasączonych kawową esencją. Twarożek kanapkowo-sernikowy Mój Ulubiony składa się w 100% ze śmietanki, dzięki czemu nadaje deserowi aksamitną gładkość i śmietankową słodycz. Prosty przepis , kilka chwil na schłodzenie i przysmak, podany w eleganckich pucharkach, ucieszy zarówno oko, jak i podniebienie.

Przepis na lekkie tiramisu z twarożku Mój Ulubiony

Składniki:

  • 450 g twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony
  • 4 żółtka
  • 100 g cukru, drobnego
  • 100 g biszkoptów 'lady fingers’
  • ok 150 ml mocnego naparu kawy
  • 50 ml likieru Amaretto
  • kakao do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka utrzeć z cukrem na jasny puszysty kogel-mogel.
  2. Dodawać stopniowo Twarożek kanapkowo-sernikowy Mój Ulubiony dalej ucierając, masę schłodzić.
  3. Biszkopty maczać w kawie wymieszanej z likierem, układać w pucharkach lub większym naczyniu.
  4. Biszkopty przekładać masą, aby ostatnią warstwą była masa twarogowa.
  5. Schłodzić deser w lodówce, przed podaniem posypać kakao.