Czekoladowy deser z tofu – niemożliwe? A jednak! Przede wszystkim zdrowy, a do tego aksamitny i oryginalny. Do tego spód wypełniony orkiszowymi ciasteczkami i owoce, które będą idealnym dodatkiem na letnie upały. Jest prosty w przygotowaniu, a co najważniejsze spodoba się wszystkim entuzjastom czekoladowego smaku w każdym wieku.
Składniki na 4 porcje:
- tofu – 400 gramów
- czekolada – 50 gramów
- miód – 3 łyżki
- orkiszowe ciasteczka Holle – 100 gramów
- 1 mus z gruszki, brzoskwini, maliny z orkiszem Pear Pony Holle
- świeże owoce do ozdoby
Sposób przygotowania:
- Tofu zblendować na gładką masę.
- Czekoladę rozpuścić w wodnej kąpieli, po przestudzeniu delikatnie połączyć z przygotowanym tofu.
- Posłodzić miodem, delikatnie wymieszać i odstawić do lodówki na ok godzinę.
- Orkiszowe ciasteczka pokruszyć na kawałeczki i wyłożyć nimi spód salaterek.
- Na ciasteczka wyłożyć warstwę musu.
- Schłodzony krem z tofu wyjąć z lodówki przełożyć do przygotowanych salaterek.
- Ozdobić ulubionymi owocami lub bakaliami. Czekoladowy deser z tofu jest gotowy do podania.
Czekolada powoduje wydzielanie endorfin, które odpowiadają za poprawę nastroju i złagodzenie bólu. Stwierdzono również, że spożywana do 100 gramów na tydzień może przyczynić się do obniżenia ryzyka występowania chorób układu krążenia. Należy jednak pamiętać, że w zbyt dużych ilościach może znacząco szkodzić, zawiera nawet pewną ilość substancji wykazujących działanie psychoaktywne np. kofeinę.
Tofu to przede wszystkim bogate źródło białka. Ponadto jest niskokaloryczne i nie zawiera cholesterolu. Posiada również wiele składników odżywczych takich jak: wapń, potas, fosfor, sód, czy witamina E. Dzięki braku własnego smaku, łatwo przyjmuje go od innych potraw, co pozwala na proste i szybkie przyrządzanie sojowego twarożku na różne sposoby.