Szaszłyki z kurczakiem i ananasem

Szaszłyki cieszą się dużym wzięciem. Nic dziwnego – z różnorodnymi i kolorowymi składnikami wyglądają naprawdę atrakcyjnie.

Szaszłyki z kurczakiem i ananasem.

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

 

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 opakowanie Przyprawy do kurczaka z grilla Knorr
  • 1 świeży ananas
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 80 ml sosu sweet chilli
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki w proszku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • patyczki drewniane do szaszłyków

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój paprykę, ananasa i mięso z kurczaka w kostkę wielkości 3 cm. Posiekaj drobno natkę kolendry. Patyczki do szaszłyków namocz w wodzie.
  2. Połącz Przyprawę do kurczaka z grilla Knorr z oliwą z oliwek oraz wędzoną papryką w proszku. W tak przyrządzonej marynacie zanurz kawałki kurczaka. Wszystko wymieszaj i odstaw na 15 minut.
  3. Po kwadransie ponabijaj na patyki naprzemiennie przygotowane składniki – mięso, paprykę i ananasa.
  4. Szaszłyki porozkładaj na rozgrzanym grillu i smaż, obracając je z każdej strony, przez około 15 minut. Gotowe danie podawaj z sosem sweet chilli, posypane kawałkami kolendry.

Wpis znaleziono dzięki:

- Szaszłyki

- Grill

- Kurczak