Tofu zalicza się do pełnowartościowych produktów białkowych. Nie zawiera glutenu. Najpierw spożywany był głównie w Chinach, będąc cennym źródłem białka. Dziś stanowi niezbędny składnik tamtejszej kuchni opartej w głównej mierze na niskobiałkowym ryżu. Ponadto tofu zawiera tyle samo wapnia co mleko krowie, dzięki czemu może być skuteczne w utrzymaniu zdrowych kości..
Chińskie tofu z warzywami
Składniki:
- 800 g sera tofu
- Fix do potraw chińskich Knorr
- papryka zielona, czerwona, żółta
- marchew
- sok z jednej cytryny
- papryczka chilli
- 2 ząbki czosnku
- pęczek kolendry
- 30 ml sosu sojowego ciemnego
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania:
- Ser tofu pokrój w kostkę o szerokości 1,5 centymetra. Podobnie paprykę. Marchewkę w półplastry.
- Na patelni smaż ser tofu, dodaj posiekany czosnek i chili, następnie dodaj warzywa. Smaż wszystko przez 3-4 minuty.
- W niewielkiej ilości wody rozprowadź Fix Knorr, dla nadania smaku. Wlej do warzyw i dobrze wymieszaj.
- Potrawę dopraw sosem sojowym i sokiem z cytryny. Podawaj posypaną świeżo posiekaną kolendrą. Możesz podawać z ryżem.