Przepis na pastę z bobu

Spróbujcie pasty z bobu, który doskonale smakuje ze świeżym pieczywem, grzankami, pitą lub surowymi warzywami.

Przepis na pastę z bobu

Czas przygotowania: 25 minut
Ilość osób: 4

Składniki:

1 kg świeżego bobu
100 g orzechów ziemnych
50 ml oliwy z oliwek
1 cytryna
1 mały pęczek świeżej mięty
1 mały pęczek natki kolendry
1 zielone chili
3 ząbki czosnku
2 łyżki Kminu rzymskiego z Indii mielonego Knorr
sól do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok z owocu.
  2. Do gotującej wody z odrobiną soli wrzuć bób i gotuj przez około 10 minut. Potem odcedź bób i zalej go zimną wodą. Obierz ze skóry.
  3. Orzechy i bób wrzuć do kielicha miksera. Następnie dodaj posiekane chili, oliwę z oliwek, kmin rzymski, czosnek, skórkę i sok z cytryny, odrobinę soli oraz połowę natki kolendry i mięty.
  4. Wszystko zmiksuj na gładką pastę. Podawaj z resztą kolendry i mięty.