Czas przygotowania: 25 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
1 kg świeżego bobu
100 g orzechów ziemnych
50 ml oliwy z oliwek
1 cytryna
1 mały pęczek świeżej mięty
1 mały pęczek natki kolendry
1 zielone chili
3 ząbki czosnku
2 łyżki Kminu rzymskiego z Indii mielonego Knorr
sól do smaku
Sposób przygotowania:
- Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok z owocu.
- Do gotującej wody z odrobiną soli wrzuć bób i gotuj przez około 10 minut. Potem odcedź bób i zalej go zimną wodą. Obierz ze skóry.
- Orzechy i bób wrzuć do kielicha miksera. Następnie dodaj posiekane chili, oliwę z oliwek, kmin rzymski, czosnek, skórkę i sok z cytryny, odrobinę soli oraz połowę natki kolendry i mięty.
- Wszystko zmiksuj na gładką pastę. Podawaj z resztą kolendry i mięty.