Grecka sałatka z grillowanych warzyw z krabowymi paluszkami i grzankami z sosem czosnkowym. Wbrew najprostszemu skojarzeniu paluszków krabowych nie wytwarza się z mięsa krabów. Najczęściej jest to zmielone mięso rybie np. z mintaja czy dorsza. Nie zmienia to jednak faktu, że i one znaleźć się mogą na naszym stole podczas grillowego spotkania w morskim klimacie. Wystarczy, że z ich dodatkiem przyrządzimy sałatkę na bazie grillowanych warzyw i grzanek. Znakomity efekt murowany!
Składniki:
- 1 papryka czerwona
- 2 opak. Sosu sałatkowego greckiego Knorr
- 4 łyżki sosu czosnkowego
- Papryka zielona
- 10 szt. paluszków krabowych
- 0,5 bakłażana
- 3 czerwone cebule
- 2 łyżki zielonych oliwek
- 2 łyżki czarnych oliwek
- 100 g sera feta
- 1 bagietka
- 100 ml oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Bagietkę przekrój na kawałki pod skosem – każdy z nich posmaruj sosem czosnkowym.
- Przygotuj warzywa: cebule i papryki (po wcześniejszym wycięciu gniazd nasiennych) przekrój na pół, bakłażana na grube plastry, następnie skrop wszystko oliwą, połóż na ich wierzch drobno siekany czosnek i grilluj.
- Ściągnij warzywa z grilla i pokrój wraz z serem w małą kostkę. Przełóż je wraz z oliwkami odsączonymi z zalewy i paluszkami krabowymi pokrojonymi pod skos w małe kawałki do miski.
- Przygotuj sos: wymieszaj 2 opakowania Sosu sałatkowego greckiego Knorr i 6 łyżkami wody i oliwy. Dodaj do miski ze składnikami sałatki i starannie wymieszaj całość.
- Grzanki przełóż na rozgrzany grill i piecz do momentu ich zarumienienia się.
- Sałatkę podawaj z chrupiącymi grzankami czosnkowymi.Ahoj grillowi smakosze!