Zmiany w kalendarzu wymagają od nas również modyfikacji jadłospisu. Niższa temperatura powoduje, że potrzebujemy więcej treściwych posiłków, które szybko dostarczą energii i rozgrzeją organizm. Dotyczy to również przekąsek. A jesienne przegryzki, na przykład z żytnimi chlebkami Tovago, mogą być sycące, ciepłe i aromatyczne. W dzisiejszych szybkich czasach, nie bez znaczenia pozostaje również ich wygoda! Pieczywo nawet po otwarciu przez długi czas pozostaje chrupkie i aromatyczne, dlatego warto mieć je pod ręką, by w kilka chwil zrobić ulubioną, pyszną przekąskę.
Przepis na placuszek mięsny z chlebkiem Tovago
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
4 kromki żytnich chlebków Tovago
250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
Pół czerwonej papryki
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1 ziemniak
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oleju rzepakowego
1 ząbek czosnku
200 ml jogurtu greckiego
Mielona kolendra
Liście świeżej bazylii
Kilka pomidorków koktajlowych
Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Czerwoną paprykę pokrój w kosteczkę. Ziemniak obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj mięso mielone z warzywami, jajkiem, tartą bułką, natka pietruszki i przyprawami. Z mięsa uformuj podłużne klopsiki i smaż na rozgrzanym oleju. Przygotuj sos czosnkowy przez wymieszanie jogurtu greckiego z rozgniecionym ząbkiem czosnku i posiekaną bazylią. Na chlebek Tovago nałóż sos czosnkowy, a na nim placuszek mięsno-warzywny. Na mięsie ułóż przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe.