Gulasz z dynią, mięsem i kaszą kuskus pozwala na połączenie wspaniałych smaków, a jednocześnie jest sycący i rozgrzewający. Danie z pewnością sprawdzi się podczas chłodnych, jesiennych dni. Kuskus jest tradycyjnym produktem kuchni afrykańskiej i łączy w sobie cechy makaronu i kaszy. Zależnie od rodzaju, można go gotować na parze, nad mięsem i warzywami lub zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut, żeby wchłonął wodę.
Gulasz z dynią i mięsem
Składniki na 4 porcje:
- 3 szklanki pokrojonej w kostkę dyni, np. piżmowej
- 1 duża czerwona papryka
- 400 gramów piersi z indyka
- 1 duży pomidor
- 2 cebule szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka drobno pokrojonego imbiru (lub 1/2 łyżeczki suszonego)
- 1/2 łyżeczki pokrojonej drobno kurkumy (lub 1/3 łyżeczki suszonej)
- 1/2 łyżeczki otartej cytryny
- sól, pieprz
- olej
- brokuł
- 1 szklanka kaszy kuskus
- szczypiorek
Sposób przygotowania:
1. Cebulę, czosnek, imbir, kurkumę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
2. Indyka myjemy i kroimy w nieco większą kostkę.
3. Przygotowane składniki przekładamy do miski i dodajemy przyprawy, 1/2 łyżeczki soli, szczyptę skórki z cytryny oraz 2 łyżki oleju. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
4. Rozgrzewamy patelnię, a następnie wykładamy na nią zawartość miski. Całość smażymy około 5 minut, często mieszając.
5. Następnie dodajemy dynię i wodę, nadal mieszając. Dusimy wszystko pod przykryciem przez 5 minut.
6. Po upływie tego czasu dodajemy drobno pokrojoną paprykę i dusimy pod przykryciem przez kolejne 5–6 minut.
7. Na sam koniec dodajemy posiekanego w kostkę pomidora i dusimy już bez przykrycia przez ok. 5 minut. Doprawiamy do smaku.
8. Kaszę kuskus przygotowujemy według zaleceń producenta. Brokuł gotujemy na parze. Tak przygotowane składniki wykładamy na talerz i podajemy wraz z gulaszem.