Gorąca czekolada z dodatkiem czerwonego wina

Planujesz zimowy wyjazd i zamierzasz spędzić ten czas na stoku? Ruch na świeżym powietrzu to idealna opcja na aktywny odpoczynek w czasie ferii.

Gorąca czekolada z dodatkiem czerwonego wina

Składniki

  • 2/3 szklanki półsłodkich kawałków czekolady
  • 2/3 szklanki wytrawnego czerwonego wina Kondoli Saperavi, Marani
  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki zagęszczonego mleka
  • 2 łyżeczki cukru (opcjonalnie)
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania

  1. W rondlu na małym ogniu połącz kawałki czekolady, czerwone wino Kondoli Saperavi Marani, mleko, mleko zagęszczone i cukier (opcjonalnie).
  2. Ogrzewaj, stale mieszając, aż kawałki czekolady się rozpuszczą, a napój będzie gorący.
  3. Zdejmij z ognia, dodaj ekstrakt z wanilii i sól.
  4. Rozlej do kubków.