Przepis na pieczone przepiórki

Przepiórka ma szlachetne, delikatne i zdrowe mięso na bazie, którego możemy przygotować kilka smacznych potraw np. na wykwintną ucztę! Choć trudno dostępna, warto ją zdobyć!

Przepiorki w sosie
Przepis na pieczone przepiórki

To smakowite danie, którego nie należy się bać, ponieważ smakuje wyśmienicie, a jego wygląd robi wrażenie. Jeśli szykujecie wystawne przyjęcie przepiórka z twarożkiem to doskonały wybór! Do dzieła.

czas przygotowania: 1.5 h, 4 porcje

Składniki:

  • 2 tuszki przepiórki
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 200 ml soku jabłkowego
  • sól
  • ostra papryka
  • łyżeczka miodu
  • 300 g twarożku kanapkowo sernikowego „Mój ulubiony”
  • 100 ml cydru
  • 200 g masła
  • 200 g broccolini
  • 1 rzepa arbuzowa
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 ziarenko kardamonu
  • 100 ml przegotowanej zimnej wody
  • łyżeczka soku z cytryny

Sposób wykonania:

  1. Przepiórki myjemy, osuszamy i nacieramy solą i papryką. Tak przygotowane mięso odstawiamy na 30 min.
  2. Po tym czasie obsmażamy przepiórki na patelni na łyżce masła i przekładamy do brytfanki. Na patelnię, na której smażone były przepiórki, wlewamy sok z jabłek i dodajemy imbir uzyskując w ten sposób sos potrzebny do podlewania pieczonego mięsa.
  3. Przepiórki pieczemy 30 min  w temp 170̊ C często polewając otrzymanym sosem. Upieczone przepiórki wyjmujemy z brytfanny i zabezpieczamy przed wystygnięciem. Sos, powstały podczas pieczenia, przecedzamy do garnuszka, dodajemy cydr, redukujemy zmniejszając objętość o 1/3, po czym zagęszczamy sos dodając 100 g twarożku „Mój ulubiony”.
  4. Doprowadzamy do wrzenia. Rzepę obieramy, kroimy w cieniutkie plastry na mandolinie. Wodę, cytryny, sól i rozgniecione ziarenko kardamonu mieszamy i zalewamy rzepę i odstawiamy na kilka godzin.
  5. W garnku zagotowujemy wodę, solimy i blanszujemy umyte i przycięte broccolini przez 2 min. Polewamy roztopionym na patelni masłem. 200g twarożku umieszczamy w dużym, szerokim słoju i podwędzamy go drewnem jabłoni za pomocą smoking gum.
  6. Przepiórki serwujemy z plastrami rzepy, sosem i broccolini z dodatkiem wędzonego twarożku.·