
Składniki:
- 200 g wędzonej kiełbasy pokrojonej w paski
- 2 kostki bulionu na wędzonym boczku Knorr
- 200 g cebuli pokrojonej w kostkę
- 200 g marchewki pokrojonej w kostkę
- 200 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 200 g fasoli białej z puszki
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- ziarno ziela angielskiego
- pieprz czarny
- 2 ziarna pieprzu czarnego
- majeranek
- 1,5 litra wody
Sposób przygotowania:
- W garnku podsmaż cebulę i kiełbasę. Następnie dodaj do nich czosnek, marchew i ziemniaki.
- Do garnka wlej półtora litra zimnej wody, dodaj do niej kostki bulionowe Knorr, które nadadzą zupie posmak wędzonego boczku.
- Całość gotuj do momentu, w którym zmiękną ziemniaki.
- Wrzuć do garnka fasolę i gotuj wszystko przez 2 minuty.
- Zupę podawaj doprawioną niewielką ilością majeranku i pieprzu.