Przepis na zielone naleśniki z bąbelkami

Zielone naleśniki z bąbelkami łączą przyjemne z pożytecznym, dzięki zastosowaniu zdrowych składników tj. woda mineralna, marchewka, natka, bazylia czy groszek i zaangażowaniu całej rodziny w przygotowanie potrawy. Zdrowie nie musi być nudne, a w połączeniu z dobrą zabawą daje spektakularny efekt.

 

Przepis na zielone naleśniki z bąbelkami
Przepis na zielone naleśniki z bąbelkami

W codziennej diecie zarówno dziecka jak i każdego dorosłego człowieka bezwzględnie powinny znajdować się warzywa i owoce, które dostarczają niezbędne dla organizmu witaminy i składniki mineralne. Często bagatelizujemy te zalecenia sięgając po przekąski, które nie mają żadnych wartości odżywczych. Utrzymywanie takiego stanu w dłuższej perspektywie kształtuje złe nawyki żywieniowe i może stać się przyczyną wielu chorób. Jak to zmienić? Połączyć zdrowy tryb życia z dobrą zabawą, jaką jest gotowanie!

Składniki:

ciasto:

  • 170 g mąki
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 200 ml wody Jurajskiej, gazowanej
  • szczypta soli
  • łyżka oleju
  • 1/2 pęczka natki, posiekanej
  • garść liści bazylii, posiekanej

farsz:

  • ok. 200 g marchwii pokrojonej w kostkę (może być mrożona)
  • szczypta cynamonu
  • ok. 200 g groszku zielonego, rozmrożonego
  • łyżeczka posiekanej mięty lub 1/2 łyżeczki suszonej
  • ok. 200 g kalafiora, różyczki
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki masła
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na ciasto zmiksować, odstawić
  2. Warzywa ugotować osobno w osolonej wodzie, odcedzić, do każdego dodać po łyżce masła
  3. Marchew zmiksować z cynamonem, groszek z miętą, a kalafior z gałką, doprawić purée solą i pieprzem.
  4. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni (z odrobiną oleju lub klarowanego masła) z dwóch stron, smarować i zawijać w rulony.

 

Smacznego!