W codziennej diecie zarówno dziecka jak i każdego dorosłego człowieka bezwzględnie powinny znajdować się warzywa i owoce, które dostarczają niezbędne dla organizmu witaminy i składniki mineralne. Często bagatelizujemy te zalecenia sięgając po przekąski, które nie mają żadnych wartości odżywczych. Utrzymywanie takiego stanu w dłuższej perspektywie kształtuje złe nawyki żywieniowe i może stać się przyczyną wielu chorób. Jak to zmienić? Połączyć zdrowy tryb życia z dobrą zabawą, jaką jest gotowanie!
Składniki:
ciasto:
- 170 g mąki
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 200 ml wody Jurajskiej, gazowanej
- szczypta soli
- łyżka oleju
- 1/2 pęczka natki, posiekanej
- garść liści bazylii, posiekanej
farsz:
- ok. 200 g marchwii pokrojonej w kostkę (może być mrożona)
- szczypta cynamonu
- ok. 200 g groszku zielonego, rozmrożonego
- łyżeczka posiekanej mięty lub 1/2 łyżeczki suszonej
- ok. 200 g kalafiora, różyczki
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 3 łyżki masła
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Składniki na ciasto zmiksować, odstawić
- Warzywa ugotować osobno w osolonej wodzie, odcedzić, do każdego dodać po łyżce masła
- Marchew zmiksować z cynamonem, groszek z miętą, a kalafior z gałką, doprawić purée solą i pieprzem.
- Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni (z odrobiną oleju lub klarowanego masła) z dwóch stron, smarować i zawijać w rulony.
Smacznego!