Składniki:
- 1 szt. bulionu na włoszczyźnie Knorr
- 1 czerwona cebula
- 1 marchewka
- bułka tarta typu panko
- 150 g bułki tartej
- 1 łyżeczka oregano
- 1 jajko
- 1 peczek pietruszki
- 400 g pomidorów z puszki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 Fix Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr
- 20 dag zielonej lub brązowej soczewicy
- 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
- Opłukaj soczewicę pod bieżącą wodą. Włóż do garnka, wlej wodę (ma sięgać 1 cm nad soczewicę).
- Dorzuć kostkę bulionową, przykryj i gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. pół godziny, do momentu, aż soczewica będzie miękka.
- Na tarce zetrzyj marchew. Pozostałe warzywa: cebulę, czosnek i natkę pietruszki posiekaj drobno.
- Rozgrzej tłuszcz w garnku i zeszklij w nim cebulę i czosnek. Potem dodaj marchew.
- Wszystkie składniki smaż wspólnie ok. 2-3 minuty. Wtedy dołóż ugotowaną soczewicę i pogotuj jeszcze 2 minuty.
- Soczewicę zmiksuj na pastę, używają malaksera. Farsz, który powstanie w ten sposób, odstaw do wystudzenia.
- Następnie dodaj bułkę, posiekaną natkę pietruszki i jajko. Z powstałej pasty kształtuj średnie kule, by potem obtoczyć je w bułce tartej.
- Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem i połóż na niej pulpety. Lekko skrop je oliwą i piecz ok. 25-30 min. w piekarniku nagrzanym do 200⁰C. Kulki mają cechować się złocistym kolorem.
- Równocześnie połącz Fix Knorr z pomidorami w puszce, by stworzyć aromatyczny sos.
- Zagotuj.
- Gotowe pulpety serwuj z sosem pomidorowym.