Pulpety z soczewicą

Soczewica zawiera magnez i witaminę B6, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Wspomaga leczenie anemii, ponieważ jest źródłem żelaza oraz ma niski indeks glikemiczny. Smacznym daniem z tej rośliny są pulpety. Tylko jak je przyrządzić?

Pulpety z soczewicą

Składniki:

  • 1 szt. bulionu na włoszczyźnie Knorr
  • 1 czerwona cebula
  • 1 marchewka
  • bułka tarta typu panko
  • 150 g bułki tartej
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 jajko
  • 1 peczek pietruszki
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 Fix Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr
  • 20 dag zielonej lub brązowej soczewicy
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

  1. Opłukaj soczewicę pod bieżącą wodą. Włóż do garnka, wlej wodę (ma sięgać 1 cm nad soczewicę).
  2. Dorzuć kostkę bulionową, przykryj i gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. pół godziny, do momentu, aż soczewica będzie miękka.
  3. Na tarce zetrzyj marchew. Pozostałe warzywa: cebulę, czosnek i natkę pietruszki posiekaj drobno.
  4. Rozgrzej tłuszcz w garnku i zeszklij w nim cebulę i czosnek. Potem dodaj marchew.
  5. Wszystkie składniki smaż wspólnie ok. 2-3 minuty. Wtedy dołóż ugotowaną soczewicę i pogotuj jeszcze 2 minuty.
  6. Soczewicę zmiksuj na pastę, używają malaksera. Farsz, który powstanie w ten sposób, odstaw do wystudzenia.
  7. Następnie dodaj bułkę, posiekaną natkę pietruszki i jajko. Z powstałej pasty kształtuj średnie kule, by potem obtoczyć je w bułce tartej.
  8. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem i połóż na niej pulpety. Lekko skrop je oliwą i piecz ok. 25-30 min. w piekarniku nagrzanym do 200⁰C. Kulki mają cechować się złocistym kolorem.
  9. Równocześnie połącz Fix Knorr z pomidorami w puszce, by stworzyć aromatyczny sos.
  10. Zagotuj.
  11. Gotowe pulpety serwuj z sosem pomidorowym.