
Sałatka z pomidorków koktajlowych sprawdza się zawsze i wszędzie. Świetnie wygląda, nie jest czasochłonna w przygotowaniu i smakuje wyśmienicie. Równie dobrze pasuje do chrupiącej bagietki podczas lunchu w pracy, grillowanego lub smażonego łososia, który może pojawić się w jej towarzystwie w godzinach obiadowych, czy też do soczystej karkówki z grilla, serwowanej na wieczornym spotkaniu z przyjaciółmi i rodziną. Jej sekret tkwi w połączeniu niesamowitych kolorów, wyrazistego (ale i uniwersalnego) smaku oraz bardzo prostym i szybkim wykonaniu.
Składniki:
- mix sałat (najlepiej różnobarwnych)
- 6 pomidorków koktajlowych
- 1 papryka czerwona (lub żółta)
- opakowanie sera koziego
- garść nasion słonecznika
- 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
Sposób przygotowania:
- Przekrajamy pomidorki na połówki, by następnie lekko je posolić.
- Następnie ser kroimy w kostkę, paprykę zaś w cienkie plastry. Jeśli wybierzemy paprykę żółtą, sałatka pod względem kolorystycznym będzie prezentowała się jeszcze lepiej.
- Sałatę włożyć do miski i dodać pozostałe składniki. Całość skropić oliwą z oliwek extra vergine Olitalia, wymieszać i posypać ziarnami słonecznika.
Przepis można uatrakcyjnić, przygotowując dressing na bazie oliwy z oliwek – przepis poniżej:
Wymieszać 30 ml oliwy z oliwek extra vergine Olitalia z łyżką miodu i kilkoma kroplami soku z cytryn Limmi. Połączyć z sałatką i posypać ziarnami słonecznika.
Gotowe!