Ramen – egzotyczny i sycący przysmak na jesienną chandrę. To nic innego jak treściwy rosół, przygotowany na mięsie wieprzowym lub drobiowym. Ugotowanie domowego ramenu wcale nie jest zadaniem trudnym, jeśli na początek wybierze się prostą i szybką w przygotowaniu recepturę.
Składniki:
- ok. 3,5 l wody
- 1 pęczek włoszczyzny
- 4 udka z kaczki
- 3 ząbki czosnku
- 2-3 cząstki świeżego imbiru
- sól i sos sojowy do smaku
- 250 g makaronu chińskiego
- 1 pęczek szalotki ze szczypiorkiem
- 150 g sera morskiego
- 1 papryczka chili
- 3 jajka ugotowane na twardo
Sposób przygotownia:
- Włoszczyznę obrać, udka z kaczki umyć
- Wszystko włożyć do garnka oraz zalać zimną wodą. Doprawić solą, sosem sojowym
- Gotować na bardzo wolnym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie
- W połowie gotowania dodać obrany i grubo pokrojony czosnek oraz imbir
- Mięso oddzielić od kości, pokroić razem z warzywami w cząstki i wyłożyć do miseczek
- Wyłożyć również świeżo ugotowany i gorący makaron, grubo pokrojoną szalotkę ze szczypiorem i cienkie plasterki papryki chili
- W każdej miseczce umieścić także po połówce jajka, całość zalać wrzącym rosołem
- Na koniec do miseczek z rosołem włożyć pokrojony w grubą kostkę ser morski
Smacznego!