Składniki:
Owoce:
- 7 plastrów ananasa z puszki marki Sandra
- 6 brzoskwiń z puszki marki Sandra
- 3 banany
- 3 kiwi
Ciasto:
- 150 g mąki tortowej
- 100 g masła
- 1/3 szklanki cukru
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
Masa:
- 500 ml mleka
- 1 budyń waniliowy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki cukru
- 1 żółtko
- 125 g masła
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski, dokładnie ze sobą mieszamy i odkładamy do lodówki na około 30 minut.
- Po tym czasie ciastem wykładamy formę do tarty i nakłuwamy je widelcem.
- Następnie nagrzewamy piekarnik i pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
- Następnie do nowego naczynia odlewamy pół szklanki mleka, dodajemy budyń w proszku oraz mąkę ziemniaczaną i całość dokładnie mieszamy.
- Pozostałą część mleka łączymy z cukrem zwykłym oraz cukrem waniliowym i gotujemy na małym ogniu.
- Następnie dodajemy rozrobiony budyń, cały czas energicznie mieszając, aż do zgęstnienia masy.
- W innym naczyniu miksujemy masło wraz z żółtkiem, aż do uzyskania jasnej masy, do której stopniowo dodajemy po łyżeczce gotowego budyniu.
- Następnie masę budyniową układamy równomiernie na cieście i dekorujemy drobno pokrojonymi owocami, które dla dekoracji możemy posypać cukrem pudrem.