Tarta z masą budyniową i owocami

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się do nas wielkimi krokami. To magiczny czas, który spędzamy w rodzinnej atmosferze, często przy dobrej herbacie i pysznym cieście. Przygotowując świąteczne desery zwykle stawiamy na klasyczne wypieki, takie jak piernik, makowiec czy sernik. Dla urozmaicenia warto pokusić się o przygotowanie ciast z owocami, które przypadną do gustu wszystkim miłośnikom słodkości.

Tarta z masą budyniową i owocami - Tarta z masą budyniową i owocami
Tarta z masą budyniową i owocami

Składniki:

Owoce:

  • 7 plastrów ananasa z puszki marki Sandra
  • 6 brzoskwiń z puszki marki Sandra
  • 3 banany
  • 3 kiwi

Ciasto:

  • 150 g mąki tortowej
  • 100 g masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli

    Masa:

  • 500 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 żółtko
  • 125 g masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski, dokładnie ze sobą mieszamy i odkładamy do lodówki na około 30 minut.
  2. Po tym czasie ciastem wykładamy formę do tarty i nakłuwamy je widelcem.
  3. Następnie nagrzewamy piekarnik i pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  4. Następnie do nowego naczynia odlewamy pół szklanki mleka, dodajemy budyń w proszku oraz mąkę ziemniaczaną i całość dokładnie mieszamy.
  5. Pozostałą część mleka łączymy z cukrem zwykłym oraz cukrem waniliowym i gotujemy na małym ogniu.
  6. Następnie dodajemy rozrobiony budyń, cały czas energicznie mieszając, aż do zgęstnienia masy.
  7. W innym naczyniu miksujemy masło wraz z żółtkiem, aż do uzyskania jasnej masy, do której stopniowo dodajemy po łyżeczce gotowego budyniu.
  8. Następnie masę budyniową układamy równomiernie na cieście i dekorujemy drobno pokrojonymi owocami, które dla dekoracji możemy posypać cukrem pudrem.