
Cukinia jest jednym z niewielu warzyw, którego kwiaty również są jadalne. Inna nazwa cukinii to kabaczek. Jest bogata przede wszystkim w potas i kwas foliowy, a także w witaminę C. Jest źródłem betakarotenu, czyli prowitaminy dla witaminy A.
Składniki:
- 2 cukinie
- 1 ogórek
- 1 opakowanie serka śmietankowego
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1obrany ząbek czosnku
- szczypta ostrej papryki
- szczypta słodkiej papryki
- 1 papryka zielona
Sposób przygotowania:
Ogórek zetrzyj na grubych oczkach tarki, odrobinę posól i połóż na gęstym sitku, żeby odciekła z niego woda.
Cukinie pokrój w cienkie plastry i usmaż na patelni grillowej po 1 minucie z każdej strony.
W jednej miseczce wymieszaj 100 g serka z posiekanymi ziołami i startym ogórkiem, startym na cienkich oczkach tarki czosnkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
W drugiej miseczce wymieszaj serek śmietankowy ze szczyptą ostrej i słodkiej papryki.
Wymieszaj całość z pokrojoną w kostkę zieloną papryką, dopraw solą i pieprzem.Układaj na początku plastra cukinii, 1 łyżeczkę przygotowanego serka z ogórkiem i zwijaj w rulony. Tak samo zrób z drugim farszem. Gotowe roladki układaj na talerzyku.