Możemy je w prosty sposób przygotować samodzielnie w ulubionej wersji dodając do niego wybrane bakalie. Nasze śniadanie będzie nie tylko smaczne, ale i zdrowe.
Składniki (9-10 sztuk):
- 1 szklanka mąki żytniej
- 3 szklanki mąki pszennej
- 14 g drożdży suszonych
- szklanka ciepłej (nie gorącej) wody
- 2 żółtka
- 2 łyżki oleju Rapso + olej do posmarowania
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- pestki słonecznika Kresto
- sezam Kresto
- 1 jajko do posmarowania
Sposób przygotowania:
- Przesypujemy do miski suche składniki (bez słonecznika i sezamu) i dokładnie mieszamy.
- Dodajemy wodę (pamiętajmy, aby była ciepła, nie gorąca), żółtka i olej. Całość dokładnie mieszamy. Gdyby składniki nie chciały się połączyć, możemy dodać odrobinę ciepłej wody.
- Wyrabiamy ciasto ręką lub przy pomocy miksera z końcówką do ciasta drożdżowego (ok. 5 minut).
- Tworzymy z ciasta kulę i otaczamy cieniutką warstwą oleju. Następnie przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, trwa to od 1 do 2 godzin.
- Po tym czasie dodajemy 4 łyżki słonecznika, 2 łyżki sezamu, dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i lekko smarujemy olejem. Formujemy zgrabne kuleczki i układamy je w odstępach na blaszce. Tak przygotowaną blaszkę przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Bułeczki powinny mniej więcej podwoić swoją wielkość.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Każdą bułeczkę smarujemy z wierzchu jajkiem. Posypujemy sezamem, słonecznikiem oraz mąką żytnią.
- Bułeczki pieczemy 15–20 minut, do ładnego zbrązowienia.