
Jeśli szukacie dań na wynos, koniecznie musicie wypróbować te z cukinią, gdyż to warzywo smakuje doskonale nawet po uprzednim przygotowaniu na ciepło i wystygnięciu. Wraz z dodatkiem mielonego mięsa, mozzarelli i pomidorów stanowi smakowite połączenie. Zawinięcie w placek tortilii sprawi, że będzie można zabrać roladki, np. do pracy czy na piknik. Jeśli chcemy przygotować je na wynos, warto by zaraz po przyrządzeniu zawinąć je w folię aluminiową, gdyż pozwoli to na dłużej zachować ciepło potrawy.
Składniki:
- 3 zielone cukinie
- 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 1 opakowanie pomidorów pelatti z puszki
- 1 opakowanie Spaghetti Bolognese Naturalnie smaczne!
- 100 g tartej mozzarelli
- 1 pęczek świeżej bazylii
- 1 opakowanie tortilli
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 1 opakowanie sosu sałatkowego czosnkowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
- W garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmaż mielone mięso. Smaż, aż odparują wszystkie soki, dodaj wtedy pomidory z puszki oraz Spaghetti Bolognese Naturalnie smaczne! – doprawi on sos oraz sprawi, że uzyska odpowiednią gęstość. Wymieszaj i gotuj około 3-4 minuty.
- Cukinię pokrój wzdłuż w cienkie plastry i oprósz solą. Gdy plastry cukinii zrobią się miękkie, usuń sól, płucząc warzywo pod bieżącą wodą.
- Plastry cukinii osusz, rozłóż na desce, nałóż łyżką mięsny sos, posyp z wierzchu tartym serem, w każdy zawijaniec włóż liść bazylii i całość zwiń. Cukinię zawiń dodatkowo w 3 centymetrowy pasek tortilli. Gotowe roladki układaj w żaroodpornym naczyniu.
- Całość piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez około 15-20 minut. Gotowe roladki podawaj z sosem czosnkowym. W tym celu wymieszaj jogurt z sosem czosnkowym.