Tarta to danie kuchni francuskiej, składające się z kruchego ciasta i farszu – słodkiego lub wytrawnego. Ciekawą wersją tego ciasta jest tarta tatin, która początkowo nie posiadała spodu z ciasta, a jedynie wnętrze pokryte ciastem na wierzchu, które po upieczeniu obraca się na drugą stronę.
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 2jajka
- ¾ kostki masła
- ½ szklanki cukru
Krem:
- ¾ szklanki wyciśniętego soku z 2 cytryn
- 4 jajka
- ½ szklanki cukru
- ½ kostki masła
- 25 g żelatyny
- świeże maliny do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Masło utrzyj z cukrem, następnie dodaj jajka i mąkę. Zagnieć ciasto, owiń je folią spożywczą
i odstaw do lodówki na 30 minut. - Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto na placek grubości 3-4 mm, powinien być większy od formy do tarty, którą posiadasz. Ciasto nawiń na wałek i rozwiń nad foremką, dociśnij ciasto, aby dobrze przylegało do formy, następnie nakłuj ciasto widelcem i przykryj papierem do pieczenia. Piecz przez 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do 190˚C. Dobrze ostudź.
- Wyciśnij do rondelka sok z cytryn.
- W rondelku wymieszaj sok z: jajkami, cukrem i żelatyną. Podgrzej garnek na małym ogniu mieszając, aż krem zrobi się gęstszy. Zdejmij z ognia. Po 5 minutach dodaj stopniowo kosteczki pokrojonego masła, cały czas mieszając.