Tarta cytrynowa z malinami

Na długi weekend proponujemy Wam pyszne i delikatne słodkości! Cytrynowo-malinowa tarta sprawdzi się idealnie na upalne popołudnia i celebrowanie wolnych wieczorów.

Fot. Tarta cytrynowa z malinami
Fot. Tarta cytrynowa z malinami

Tarta to danie kuchni francuskiej, składające się z kruchego ciasta i farszu – słodkiego lub wytrawnego. Ciekawą wersją tego ciasta jest tarta tatin, która początkowo nie posiadała spodu z ciasta, a jedynie wnętrze pokryte ciastem na wierzchu, które po upieczeniu obraca się na drugą stronę.

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 2jajka
  • ¾ kostki masła
  • ½ szklanki cukru

Krem:

  • ¾ szklanki wyciśniętego soku z 2 cytryn
  • 4 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ kostki masła
  • 25 g żelatyny
  • świeże maliny do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Masło utrzyj z cukrem, następnie dodaj jajka i mąkę. Zagnieć ciasto, owiń je folią spożywczą
    i odstaw do lodówki na 30 minut.
  2. Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto na placek grubości 3-4 mm, powinien być większy od formy do tarty, którą posiadasz. Ciasto nawiń na wałek i rozwiń nad foremką, dociśnij ciasto, aby dobrze przylegało do formy, następnie nakłuj ciasto widelcem i przykryj papierem do pieczenia. Piecz przez 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do 190˚C. Dobrze ostudź.
  3. Wyciśnij do rondelka sok z cytryn.
  4. W rondelku wymieszaj sok z: jajkami, cukrem i żelatyną. Podgrzej garnek na małym ogniu mieszając, aż krem zrobi się gęstszy. Zdejmij z ognia. Po 5 minutach dodaj stopniowo kosteczki pokrojonego masła, cały czas mieszając.