Ryż z żółtym jackfruitem i kremem kokosowym

To idealna propozycja dla osób, które lubią zjeść zdrowo i smacznie!

Ryż z żółtym jackfruitem i kremem kokosowym
Ryż z żółtym jackfruitem i kremem kokosowym

Ryż z żółtym jackfruitem i kremem kokosowym to pyszna i sycąca potrawa, która łączy w sobie smakowite owoce tropikalne z kremowym mleczkiem kokosowym. Przygotowanie tej potrawy nie jest trudne, a efekt końcowy z pewnością zachwyci Twoje kubki smakowe. Ryż z jackfruitem to również potrawa o wysokiej wartości odżywczej. Żółty jackfruit zawiera wiele witamin i składników mineralnych, takich jak witamina C, potas czy błonnik. Kokosowe mleko natomiast zawiera kwas laurynowy, który może pomóc wzmocnić układ odpornościowy oraz zapewnić energię na cały dzień.

Składniki:

  • 565 g żółtego jackfruita
  • 200 g ryżu (np. jaśminowego)
  • 100 ml kremu kokosowego Kara
  • 2 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

1. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Jackfruita otwórz i przełóż na sitko, odsącz z zalewy i pokrój w kostkę.
3. Przygotuj sos: krem kokosowy podgrzej i wymieszaj z miodem.
4. Ugotowany ryż wymieszaj delikatnie w dużej misce z jackfruitem oraz sosem kokosowym.
Następnie przełóż do miseczek i od razu podawaj.