
Sałatka z grillowanym kurczakiem i papryką w musztardzie będzie pysznym, sycącym daniem, które spodoba się smakoszom mięsa w panierce. Do jej wykonania będzie potrzebny parmezan, czyli twardy ser typu podpuszczkowego, który wytwarzany jest z mleka krów rasy reggiana. Pochodzi on z północnych Włoch, a po raz pierwszy wyprodukowali go benedyktyni i cystersi. Ser ten zawiera bardzo duże ilości sodu, wapnia, fosforu, cynku i jodu.
Przepis na sałatkę z grillowanym kurczakiem
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki:
- 4 piersi kurczaka
- 1 jajko
- 5 łyżek startego parmezanu
- 140 gramów fasolki szparagowej
- 4 garście liści szpinaku baby
- 1 łyżka białego octu winnego
- 2 łyżki papryki w musztardzie Podravka
- 1 łyżeczka miodu lipowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Kurczaka umyj i osusz. Jajko lekko rozmieszaj ze szczyptą soli i pieprzu. Mięso panieruj najpierw w jajku, a następnie w parmezanie. Grilluj około 10 minut, obracając co jakiś czas, aż będzie rumiane i chrupiące.
2. Fasolkę szparagową ugotuj, odcedź i ostudź. Następnie przełóż do miski i wymieszaj z liśćmi szpinaku.
3. Przygotuj dressing: oliwę z oliwek wymieszaj z octem, miodem i papryką w musztardzie.
4. Warzywa polej dressingiem i podaj z kurczakiem w plastrach. Sałatkę ozdób papryką.