Sałatka z zieloną fasolką szparagową i kiełkami

Kwitnące rośliny cieszą oko! Z kolei dla uciech podniebienia zdecydowanie bardziej polecamy kiełki.

Sałatka z zieloną fasolką szparagową i kiełkami

Co prawda kiełki mogą kojarzyć się w pierwszej chwili ze składnikiem, który nadaje się głównie do dekoracji potraw, lecz drzemie w nich mnóstwo składników odżywczych oraz walorów smakowych. Rzeżucha wzbogaca dania pikantnym smakiem, podobnie zresztą jak kiełki rzodkiewki oraz brokułu. Miłośnicy łagodniejszych produktów powinni skosztować kiełków soczewicy, soi, lucerny. Jeśli lubicie eksperymentować z kuchnią azjatycką, w zapasach koniecznie powinniście uwzględnić kiełki fasoli mung.

Składniki:

  • 0,5 kg zielonej fasolki szparagowej
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego greckiego Knorr
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 10 dag sera feta
  • 1 opakowanie kiełków
  • 100 g pestek dyni
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Fasolkę szparagową umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Pamiętaj, aby uniknąć rozgotowania warzywa.
  2. Schłodź fasolkę, zanurzając ją w zimnej wodzie, dzięki czemu nie straci koloru. W przypadku, gdy używasz mrożonej fasolki, sparz ją najpierw w osolonym wrzątku i dopiero schłodź w zimnej wodzie.
  3. Rzodkiewki wyczyść, osusz, a następnie pokrój w plastry.
  4. Połącz z wodą sos sałatkowy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.
  5. Dodaj do całości oliwę z oliwek.
  6. Upraż pestki dyni na rozgrzanej oraz suchej patelni. Poczekaj, aż ostygną.
  7. Pokrusz na kawałki fetę.
  8. Rzodkiewki, fasolkę, ser i kiełki polej przygotowanym sosem i lekko wymieszaj.
  9. Sałatkę serwuj posypaną prażonymi pestkami dyni.