
„Jeśli chcesz ją przygotować z ziemniaków ugotowanych w mundurkach, możesz pokusić się o pokrojenie ich ze skórką. Sałatka zyska dzięki temu na wyglądzie”- doradza Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.
Składniki:
- 200 g łososia wędzonego
- Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr
- 5 ziemniaków
- czerwona cebula
- łyżka musztardy francuskiej
- 4 jajka
- 80 g czarnych oliwek
- mały pęczek szczypiorku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki – w zależności od preferencji obrane lub ze skórką – gotuj do momentu, kiedy będą miękkie. Po ostygnięciu pokrój w półcentymetrową kostkę.
- Łososia pokrój w julienne, czyli cienkie paski.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Oliwki pokrój w plasterki, szczypiorek posiekaj. Następnie połącz składniki.
- Sos sałatkowy Knorr dla smaku wymieszaj z oliwą i niewielką ilością wody. Dopraw musztardą francuską.
- Wymieszaj sałatkę z sosem. Jajka ugotuj na twardo. Ostudź je, pokrój w cząstki i podawaj jako dekorację sałatki.