
Latem mamy okazję wykorzystać bób w wielu przepisach, łącząc go ze świeżymi warzywami. W ten sposób stworzymy smaczny i przede wszystkim zdrowy posiłek!
Prezentujemy sałatkę z bobem i ziemniakami, która jest doskonałym przepisem na lunch.
Składniki:
- 450 g młodego bobu (świeżego lub mrożonego)
- opakowanie sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego z gorczycą
- 200 g małych ziemniaków
- 150 g boczku wędzonego w plastrach
- cebula czerwona
- pęczek natki pietruszki
- łyżeczka czarnuszki
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
- Bób ugotuj i ostudź, a jeśli używasz bobu mrożonego – rozmroź go. Ziemniaki ugotuj na półtwardo i wystudź, a następnie pokrój w grube plastry i zgrilluj na patelni.
- Cebulę pokrój w półplastry, natkę posiekaj. Boczek ułóż między dwoma arkuszami pergaminu, przyciśnij drugą blachą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C – piecz przez 15 minut.
- Zawartość opakowania sosu sałatkowego Knorr rozmieszaj z sokiem z cytryny oraz olejem.
- W misce połącz bób, ziemniaki, cebulę oraz posiekaną natkę. Dodaj przygotowany sos dla nadania doskonałego smaku i delikatnie wymieszaj. Sałatkę przełóż do salaterki.
- Wierzch sałatki posyp czarnuszką, boczek połam na mniejsze kawałki i powtykaj w sałatkę.