Chrupiące sałaty, rzodkiewki i szczypiorek to przysmaki, których nie mogliśmy doczekać się przez całą zimę. To podstawy większości wiosennych sałatek. Korzystajcie ze wspaniałego smaku szparagów, roszponki, rukoli i botwinki. Gotowi na kolejne smakowite wyzwania? Sałatka z jajkiem przepiórki to zestaw idealny na powitanie wiosny.
Składniki:
- 200 g świeżego łososia
- 1 opakowanie Sosu sałatkowego Naturalnie smaczne Zioła ogrodowe Knorr
- 10 pomidorków koktajlowych
- 8 jajek przepiórczych
- ćwierć główki sałaty lodowej
- pół główki sałaty radicchio
- 1 garść kiełków słonecznika
- skórka otarta z połowy cytryny
- 1 szczypta soli morskiej
- 3 łyżki soku z limonki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Osusz papierowym ręcznikiem łososia. Mięso skrop oliwą z oliwek, dopraw solą oraz cytrynową skórką.
- Przygotuj 2 łyżki drewnianych zrębków do wędzenia i wysyp je na suchą patelnię. Na całość nałóż kratkę. Rozgrzej patelnię, aż zrębki zaczną lekko dymić. Następnie połóż łososia na kratce, przykryj patelnie i zostaw na około 3 minuty. Następnie odkryj patelnie i włóż ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 minut. Gry ryba będzie już gotowa, odstaw ją do wystygnięcia.
- Przyrządź jajka. Ugotuj je na twardo, wystudź oraz obierz z łupinek. Jajka pokrój na połówki. Sałaty porwij, a pomidorki koktajlowe poprzekrawaj na połówki. Opakowanie Sosu sałatkowego Naturalnie smaczne Zioła ogrodowe Knorr połącz z oliwią z oliwek i limonkowym sokiem.
- Wymieszaj kawałki sałat z kiełkami słonecznika. Do wszystkiego wrzuć pomidorki. Porozkładaj sałatkę na porcje. Na wierzchu rozłóż jajka i porwanego łososia.
- Tak przygotowane danie polej wcześniej zrobionym sosem i serwuj z grzankami.
Smacznego!