Sałatka z kaszą bulgur, botwiną i młodym szczawiem

Długi weekend majowy, niezależnie od przewidywanej pogody, kojarzy nam się z aktywnym wypoczynkiem, spotkaniami ze znajomymi oraz wycieczkami, których zwieńczeniem jest wspólne grillowanie. Sprawdź jakie sałatki przygotować na majówkę, aby zachwycić gości!

Sałatka z kaszą bulgur
Propozycja podania

Wiosna i majówka to nieoficjalny początek sezonu grillowego, który potrwa aż do wczesnej jesieni. Nieodzownym elementem grillowej uczty są wszelkiego rodzaju mięsa, ale na stole nie może zabraknąć również dodatków. Idealnym pomysłem będzie sałatka pełna kolorowych warzyw z kaszą bulgur.

Botwinka i szczaw – pyszne wiosenne przysmaki

Botwina, czyli młode liście i korzenie buraka to popularny składnik zup, ale można wykorzystać je
również jako element pysznej sałatki z kaszą bulgur. Botwina zawiera dużo witamin,
wapnia i żelaza, a sezon na nią trwa aż do końca lipca. Drugim z polecanych przez nas składników dzięki, którym wasz posiłek nabierze wartości odżywczych i smakowych, to sałatka z dodatkiem szczawiu czerwonego. Tę odmianę wyróżniają czerwone nerwy pięknie kontrastujące z zielonymi blaszkami liści. Czerwony szczaw w smaku niewiele różni się od zwyczajnego. Ma lekko pikantny, kwaśny smak, który wspaniale będzie korespondował z innymi dodatkami we wszelkiego rodzaju sałatkach. Poniżej przedstawiamy prosty przepis na pyszną pozycje, której nie może zabraknąć na majówkowym stole- Sałatka z kaszą bulgur, która z pewnością zachwyci podczas grillowej uczty!

Sałatka z kaszą bulgur, botwiną i młodym szczawiem

Składniki:
– 100 g kaszy bulgur (np. marki Halina)
– 2 jajko ugotowane na twardo
– 1 pęczek rzodkiewki
– 1 cebulka ze szczypiorkiem
– garść mix-u sałat
– 1/2 ogórka
– groszek wąsaty
– młody szczaw czerwony
– 4 łyżki jogurtu naturalnego
– 1 łyżka soku z cytryny
– sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Rzodkiewkę pokroić w plasterki, cebulkę posiekać, szczypior pokroić w plastry, ogórek w małą kostkę,      jajka w ćwiartki.
3. Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny i doprawić solą i pieprzem.
4. Składniki wymieszać. Przed podaniem ozdobić danie kleksem z jogurtu.

Smacznego!