Tagliatelle Alla Boscaiola na polski Nowy Rok

Jeśli nowy rok chcemy przywitać z uśmiechem i dobrym samopoczuciem, wówczas najlepiej jest sięgnąć po prawdziwie włoskie specjały, które przeniosą nas do stolicy południa i pozwolą zakosztować w smakach Italii.

wloski-nowy-rok
Tagliatelle Alla Boscaiola na polski Nowy Rok

Dobrym pomysłem na noworoczny stół jest tradycyjna, wysokiej jakości pasta np. ta od Malmy, w towarzystwie pancetty, czyli włoskiego boczku, pomidorów, parmezanu.

Takie połączenie według włoskiej tradycji przyniesie nam szczęście i dobre zdrowie, a przede wszystkim wniesie trochę słońca do polskiej kuchni. Polecamy wypróbować makaronowy przepis na Tagliatelle Alla Boscaiola podczas ostatniego dnia roku i wejść w nowy w iście włoskim stylu. Smacznego Nowego Roku!

Tagliatelle Alla Boscaiola

Składniki:

  •     200 g makaronu Malma tagliatelle nidi
  •     150 g pancetty
  •     150 g pieczarek
  •     1 cebula
  •     1 op. pomidorów w puszce
  •     150 g śmietany kremówki
  •     Natka pietruszki
  •     Parmezan
  •     Oliwa
  •     Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją producenta na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę.
  2. Przesmażamy, a następnie dokładamy pokrojoną pancettę oraz pieczarki.
  3. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy pomidory z puszki, wszystko razem mieszamy i dusimy.
  4. Po chwili dodajemy śmietanę oraz przyprawy.