Dobrym pomysłem na noworoczny stół jest tradycyjna, wysokiej jakości pasta np. ta od Malmy, w towarzystwie pancetty, czyli włoskiego boczku, pomidorów, parmezanu.
Takie połączenie według włoskiej tradycji przyniesie nam szczęście i dobre zdrowie, a przede wszystkim wniesie trochę słońca do polskiej kuchni. Polecamy wypróbować makaronowy przepis na Tagliatelle Alla Boscaiola podczas ostatniego dnia roku i wejść w nowy w iście włoskim stylu. Smacznego Nowego Roku!
Tagliatelle Alla Boscaiola
Składniki:
- 200 g makaronu Malma tagliatelle nidi
- 150 g pancetty
- 150 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 op. pomidorów w puszce
- 150 g śmietany kremówki
- Natka pietruszki
- Parmezan
- Oliwa
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją producenta na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę.
- Przesmażamy, a następnie dokładamy pokrojoną pancettę oraz pieczarki.
- Chwilę smażymy. Następnie dodajemy pomidory z puszki, wszystko razem mieszamy i dusimy.
- Po chwili dodajemy śmietanę oraz przyprawy.