Sałatka z krewetkami, azjatyckim sosem i grzankami

Dla szukających kulinarnych inspiracji na egzotyczny dodatek do klasycznych, grillowanych mięs mamy świetną propozycję - lekką sałatkę z krewetkami, chrupiącymi grzankami, parmezanem oraz azjatyckim sosem. Takie danie z pewnością urozmaici tradycyjny grill.

Sałatka z krewetkami, azjatyckim sosem i grzankami

Składniki:

  • sałata lodowa pół główki
  • krewetki tygrysie, parzone 250g
  • pomidorki koktajlowe 150 g
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • płatki chilli 1/4 łyżeczki
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno 3 łyżki
  • natka pietruszki 3 gałązki
  • woda 50 ml
  • cukier 1 płaska łyżka
  • czosnek 1 ząbek
  • sos rybny 1 łyżka
  • sok z limonki 1 łyżka
  • sos sojowy jasny 2 łyżki
  • papryczka chilli ½ sztuki
  • imbir 1 cm korzenia
  • sól do smaku
  • chleb tostowy pszenny 4 kromki
  • parmezan 30 g

Sposób przygotowania:

  1. Krewetki rozmrozić przez noc w lodówce lub w letniej wodzie.
  2. W misce wymieszać sok z cytryny, płatki chilli, posiekaną natkę pietruszki, olej i szczyptę soli.
  3. Krewetki zamarynować w powstałej marynacie i odstawić do lodówki na 2-3 godziny.
  4. Zagotować wodę z cukrem, wystudzić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, sos rybny, sok z limonki, starty imbir i posiekaną papryczkę chilli.
  5. Sałatę lodową porwać na mniejsze kawałki, dodać zamarynowane krewetki, pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i polać powstałym sosem.
  6. Kromki chleba tostowego pokroić w 2 cm kostkę i zrumienić na suchej patelni.
  7. Tuż przed podaniem sałatkę posypać startym parmezanem i złotymi grzankami.

Smacznego!