Składniki:
- 4 espresso (np. z kawy Lavazza Crema e Gusto lub Lavazza Qualità Rossa)
- 300g opieniek miodowych (wcześniej ugotowanych) – można je zastąpić zblanszowanymi boczniakami
- 300g pieczarek
- 300g kurek
- 2 cebulki szalotki
- 1600g liści szpinaku
- 4 jajka
- 200g masła
- sól i pieprz
Na sos
- 400g pieczarek
- 80g masła
- 400ml mleka
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Szalotkę drobno posiekać i podsmażyć krótko na rozgrzanym maśle. Dodać grzyby pokrojone na większe kawałki.
- Smażyć wszystko razem przez 6-7 minut, a następnie dodać kawę.
- Na drugiej patelni rozgrzać masło i podsmażyć na nim szpinak, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
- W rondelku przygotować jajko mollet, czyli na półtwardo – włożyć je ostrożnie do gotującej się na wolnym ogniu wody.
- Gotować przez 4 minuty, a następnie wyjąć i obrać pod strumieniem zimnej, bieżącej wody. Należy uważać, aby podczas obierania nie uszkodzić białka. Żeby jajko lepiej się obierało warto do gotowania dodać szczyptę soli i łyżeczkę octu.
Sos śmietanowy
- Roztopić masło, dodać pokrojone pieczarki i smażyć przez 5 minut.
- Dodać mleko, sól i pieprz, a następnie gotować na wolnym ogniu przez 6-7 minut, aż sos się zredukuje. Jeśli to konieczne, dodać odrobinę wody.
- Kiedy grzyby będą miękkie zmiksować sos blenderem, aż stanie się gładki i kremowy.
Sposób podania:
Na dno głębokiego talerza wyłożyć sos. Ułożyć na nim porcję szpinaku, pozostawiając na środku miejsce na jajko. Z grzybów utworzyć wianuszek okalający szpinak. Skropić wszystko oliwą z oliwek. Na środku delikatnie położyć jajko.