Wielkanocne śniadanie z jajkiem, grzybami i… kawą!

Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych, zachęcamy Was do nieco bardziej odważnego podejścia do przygotowania świątecznego śniadania - z jajkiem, grzybami i szpinakiem oraz aromatyczną kawą espresso.

sniadanie
Wielkanocne śniadanie z jajkiem, grzybami i… kawą

Składniki:

  • 4 espresso (np. z kawy Lavazza Crema e Gusto lub Lavazza Qualità Rossa)
  • 300g opieniek miodowych (wcześniej ugotowanych) – można je zastąpić zblanszowanymi boczniakami
  • 300g pieczarek
  • 300g kurek
  • 2 cebulki szalotki
  • 1600g liści szpinaku
  • 4 jajka
  • 200g masła
  • sól i pieprz

    Na sos

  • 400g pieczarek
  • 80g masła
  • 400ml mleka
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Szalotkę drobno posiekać i podsmażyć krótko na rozgrzanym maśle. Dodać grzyby pokrojone na większe kawałki.
  2. Smażyć wszystko razem przez 6-7 minut, a następnie dodać kawę.
  3. Na drugiej patelni rozgrzać masło i podsmażyć na nim szpinak, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
  4. W rondelku przygotować jajko mollet, czyli na półtwardo – włożyć je ostrożnie do gotującej się na wolnym ogniu wody.
  5. Gotować przez 4 minuty, a następnie wyjąć i obrać pod strumieniem zimnej, bieżącej wody. Należy uważać, aby podczas obierania nie uszkodzić białka. Żeby jajko lepiej się obierało warto do gotowania dodać szczyptę soli i łyżeczkę octu.

Sos śmietanowy

  1. Roztopić masło, dodać pokrojone pieczarki i smażyć przez 5 minut.
  2. Dodać mleko, sól i pieprz, a następnie gotować na wolnym ogniu przez 6-7 minut, aż sos się zredukuje. Jeśli to konieczne, dodać odrobinę wody.
  3. Kiedy grzyby będą miękkie zmiksować sos blenderem, aż stanie się gładki i kremowy.

Sposób podania:

Na dno głębokiego talerza wyłożyć sos. Ułożyć na nim porcję szpinaku, pozostawiając na środku miejsce na jajko. Z grzybów utworzyć wianuszek okalający szpinak. Skropić wszystko oliwą z oliwek. Na środku delikatnie położyć jajko.

Wielkanocne śniadanie gotowe!