Lekka i smaczna sałatka z młodego bobu, z dodatkiem świeżej mięty. To idealna pozycja na lekką przekąskę np. do pracy, czy jako dodatek do dania głównego. Bób sam w sobie jest bardzo zdrowy. Warto przemycić go czasem do naszego jadłospisu. Ponadto, tak jak i inne rośliny strączkowe posiada dużo białka. Jest ona na tyle liczna, że swobodnie zastąpi żródło zwierzęcego białka. Jest także bardzo bogatym źródłem cennego dla naszego organizmu kwasu foliowego. 100 gram bobu zawiera aż 106% naszego dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy. Roślinie przypisujemy również takie właściwości jak: obniżanie poziomu cholesterolu, regulacje ciśnienia krwi, usprawnia pracę układu krążeni, czy też wspomaga proces odchudzania.
Składniki:
- 0,5 kg młodego bobu
- 50 g orzeszków piniowych
- ½ pęczka świeżej mięty
- 100 g sera żółtego (np. Gouda MSM Mońki)
- 50 ml oleju lnianego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu gryczanego
- szczypta grubo zmielonego pieprzu
Sałatka z młodego bobu – sposób przygotowania:
- Bób umyć, osuszyć i wyłożyć do miski. Jeżeli bób jest nie jest młody, należy go krótko obgotować w osolonej wodzie, odcedzić ostudzić i obrać z łupiny.
- Do bobu dodać podprażone na suchej patelni orzeszki, posiekaną miętę i pokrojony w kostkę ser.
- Olej lniany połączyć z sokiem z cytryny, miodem i pieprzem.
- Polać sałatkę dressingiem i wymieszać.