Ser halloumi z soczewicą i dressingiem cytrynowo-sojowym

Daj się ponieść fantazji. Zaskocz swojego partnera lub partnerkę pyszną kolacją. Wystarczy tylko kilka składników!

Ser Halloumi - cypryjski przysmak
Ser Halloumi i soczewicą z dressingiem cytrynowo-sojowym

Ser halloumi to tradycyjny cypryjski przysmak, który Polacy pokochali. W smaku przypomina włoską mozzarellę. Świetnie się grilluje lub smaży, ponieważ topnieje w wysokiej temperaturze.

Składniki:

  • 3 małe buraki, obrane i pokrojone w ćwiartki
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 200 g soczewicy
  • 250 g sera halloumi
  • mieszanka sałat

Na dressing cytrynowo-sojowy:

  • 4 łyżki oliwy
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman

Sposób przygotowania:

  1. Skrop buraki octem balsamicznym i naturalnie warzonym sosem sojowym Kikkoman, posyp tymiankiem, piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C (lub w 180°C z
    termoobiegiem) przez około 1 godzinę.
  2. W międzyczasie ugotuj soczewicę na średnim ogniu przez 15-20 minut. Odsącz i odstaw do ostygnięcia.
  3. Na rozgrzanej patelni smaż plastry sera halloumi po 1-2 minutę z każdej strony.
  4. W tym czasie przygotuj dressing poprzez dokładne wymieszanie składników.
  5. Połową sosu polej soczewicę, a pozostałą częścią liście sałaty. Ser podawaj z soczewicą, burakami i sałatą.