Ser halloumi to tradycyjny cypryjski przysmak, który Polacy pokochali. W smaku przypomina włoską mozzarellę. Świetnie się grilluje lub smaży, ponieważ topnieje w wysokiej temperaturze.
Składniki:
- 3 małe buraki, obrane i pokrojone w ćwiartki
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 200 g soczewicy
- 250 g sera halloumi
- mieszanka sałat
Na dressing cytrynowo-sojowy:
- 4 łyżki oliwy
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
Sposób przygotowania:
- Skrop buraki octem balsamicznym i naturalnie warzonym sosem sojowym Kikkoman, posyp tymiankiem, piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C (lub w 180°C z
termoobiegiem) przez około 1 godzinę. - W międzyczasie ugotuj soczewicę na średnim ogniu przez 15-20 minut. Odsącz i odstaw do ostygnięcia.
- Na rozgrzanej patelni smaż plastry sera halloumi po 1-2 minutę z każdej strony.
- W tym czasie przygotuj dressing poprzez dokładne wymieszanie składników.
- Połową sosu polej soczewicę, a pozostałą częścią liście sałaty. Ser podawaj z soczewicą, burakami i sałatą.