
Składniki:
- 2 paczki herbatników czekoladowych
- 100 g masła
- 500 g serka mascarpone Mlekpol
- 200 ml śmietanki Łaciata 30 lub 36% z kartonika
- 100 g cukru
- 300 ml mleka Łaciate
- 1 i 1/2 łyżki żelatyny spożywczej
- 200 g jogurtu naturalnego Milko
- 400 g owoców leśnych
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masło podgrzewamy do rozpuszczenia, zwracamy jednak uwagę by nie było gorące.
- Herbatniki kruszymy, mieszamy z masłem. Powstałą masą wykładamy dno tortownicy. Do miski wkładamy schłodzone mascarpone, wlewamy chłodną śmietankę kremówkę i dodajemy cukier.
- Całość ubijamy przez około 1–2 minuty, aż masa zwiększy objętość i stanie się puszysta. W garnuszku zagotowujemy mleko, odstawiamy z ognia i dodajemy żelatynę. Mieszamy do całkowitego jej rozpuszczenia.
- Następnie do żelatyny dodajemy jogurt i przelewamy do ubitej masy z mascarpone. Wszystkie składniki miksujemy na małych obrotach do połączenia.
- W tym czasie blendujemy owoce na gładką masę, nie zapomnijmy jednak odłożyć części do dekoracji.
- Zmiksowany krem wykładamy na spód z herbatników, polewamy sosem i dekorujemy owocami. Wstawiamy do lodówki na kila godzin.