Sernik na zimno z owocami leśnymi

Chcesz stworzyć pyszne danie z użyciem twarogu, mleka, maślanki czy jogurtu, ale nie masz na nie pomysłu?

Sernik na zimno z owocami leśnymi

Składniki:

  • 2 paczki herbatników czekoladowych
  • 100 g masła
  • 500 g serka mascarpone Mlekpol
  • 200 ml śmietanki Łaciata 30 lub 36% z kartonika
  • 100 g cukru
  • 300 ml mleka Łaciate
  • 1 i 1/2 łyżki żelatyny spożywczej
  • 200 g jogurtu naturalnego Milko
  • 400 g owoców leśnych

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masło podgrzewamy do rozpuszczenia, zwracamy jednak uwagę by nie było gorące.
  2. Herbatniki kruszymy, mieszamy z masłem. Powstałą masą wykładamy dno tortownicy. Do miski wkładamy schłodzone mascarpone, wlewamy chłodną śmietankę kremówkę i dodajemy cukier.
  3. Całość ubijamy przez około 1–2 minuty, aż masa zwiększy objętość i stanie się puszysta. W garnuszku zagotowujemy mleko, odstawiamy z ognia i dodajemy żelatynę. Mieszamy do całkowitego jej rozpuszczenia.
  4. Następnie do żelatyny dodajemy jogurt i przelewamy do ubitej masy z mascarpone. Wszystkie składniki miksujemy na małych obrotach do połączenia.
  5. W tym czasie blendujemy owoce na gładką masę, nie zapomnijmy jednak odłożyć części do dekoracji.
  6. Zmiksowany krem wykładamy na spód z herbatników, polewamy sosem i dekorujemy owocami. Wstawiamy do lodówki na kila godzin.