
Skrzydełka z grilla na ostro będą dobrym pomysłem na piknik na łonie natury. Grill to nie tylko kiełbasa i karkówka, więc w czasie zakupów spożywczych postaw na różnorodność. Miłośnicy lżejszych posiłków z pewnością ucieszą się na widok ryb oraz drobiu. Specjalnie dla nich publikujemy przepis na skrzydełka z grilla na ostro. Prosto, smacznie i przyjemnie!
Czas przygotowania: 50 minut
Ilość osób: 6
Składniki:
- 25 skrzydełek
- opakowanie Przyprawy do kurczaka z grilla Knorr
- świeży ananas
- czerwona cebula
- papryczka chili
- pęczek świeżej kolendry
- sok z 1 limonki
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki syropu klonowego
Sposób przygotowania:
- Skrzydełka umyj i osusz papierowym ręcznikiem.
- Ostrym nożem odetnij tzw. lotki, czyli końcówki skrzydełek, które możesz wykorzystać do zrobienia rosołu.
- 5 łyżek oliwy z oliwek połącz z przyprawą do kurczaka z grilla. Przygotowaną marynatą polej mięso i starannie wszystko ze sobą wymieszaj.
- Zamarynowane skrzydełka połóż na gorącym grillu i smaż przez około 25 minut, obracając je co jakiś czas.
- Na koniec przygotuj salsę. Połącz obranego i pokrojonego w półcentymetrową kostkę ananasa z drobno posiekaną czerwoną cebulą i chili.
- Całość wymieszaj w misce i wlej syrop klonowy, 3 łyżki oliwy z oliwek, sok z limonki oraz drobno pokrojoną kolendrę.
- Salsę rozmieszaj i zostaw na 20 minut w lodówce.
- Sos podawaj z grillowanymi skrzydełkami.