Charakterystyczny słodki posmak kawałkom kurczaka nada także odrobina syropu klonowego. Skrzydełka zanurzmy w marynacie na co najmniej 2 godziny, a potem smażmy”, radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Jeśli jednak chcemy nieco złagodzić ognisty smak skrzydełek, przygotujmy do nich jogurtowy dip z dodatkiem sera pleśniowego.
Składniki:
- 1 kg skrzydełek z kurczaka
- Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr
- 100 ml syropu klonowego
- 10 świeżych gałązek rozmarynu
- 200 ml jogurtu gęstego
- ser z niebieską pleśnią
- 5 ząbków czosnku
- 0,5 szklanki oliwy
Sposób przygotowania:
1. Skrzydełka umyj i wysusz. Od każdego odetnij końcówkę, tak zwaną lotkę.
2. Czosnek oraz igiełki rozmarynu drobno posiekaj.
3. Mięso zamarynuj w oleju, rozmarynie, czosnku, syropie klonowym oraz przyprawie Knorr, aby nadać aromatu. Odstaw na co najmniej 2 godziny.
4. Mięso smaż na grillu około 20 minut często przekręcając, aby się nie przypaliło. Podawaj z sosem serowym.
5. Przygotowanie sosu: jogurt zmiksuj z serem tak, aby nie było grudek.