Śledź po kaszubsku z octem

Przygotowując kolację wigilijną lub wystawny obiad podczas świątecznych dni, obowiązkowo podajemy tradycyjne potrawy.

sledz-po-kaszubsku
Śledź po kaszubsku z octem

Już podczas ich przygotowania można pomyśleć, by ograniczyć w nich ilość kalorii.

Składniki:

  •  1 kg filetów śledziowych
  •  2 łyżki marynowanej czerwonej papryki bardzo drobno pokrojonej
  •  2 szklanki oleju
  •  2 łyżki koncentratu pomidorowego
  •  2 szczypty pieprzu
  •  cukier
  •  2 liście laurowe
  •  łyżka mielonego ziela angielskiego
  •  2 łyżki ziarna gorczycy
  •  2 szklanki octu winnego
  •  100 ml wytrawnego wina białego
  •  4 łyżki rodzynek
  •  2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  •  3 szklanki wody

Sposób przygotowania:

  1.  Filety śledziowe dokładnie umyj. W małym garnku przygotuj marynatę z podanych
    składników (ocet winny, ziarna gorczycy, ziele angielskie, liść laurowy, cukier, pieprz) wraz z 3 szklankami wody. Całość zagotuj, a potem trzymaj na małym ogniu przez 10 minut.
  2. Po przestudzeniu, marynatą zalej śledzie i odstaw przynajmniej na noc, a najlepiej na 24 godziny.
  3. Rodzynki zalej winem i zostaw na 20 minut. Śledzie wyjmij z marynaty, pokrój w wąskie paski i przygotuj z nich koreczki.
  4. Z koncentratu, oleju, marynowanej papryki i natki pietruszki przyrządź sos.
  5. Polej nim koreczki. Tak przygotowane odstaw na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie śledzie są gotowe do spożycia.