Już podczas ich przygotowania można pomyśleć, by ograniczyć w nich ilość kalorii.
Składniki:
- 1 kg filetów śledziowych
- 2 łyżki marynowanej czerwonej papryki bardzo drobno pokrojonej
- 2 szklanki oleju
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 szczypty pieprzu
- cukier
- 2 liście laurowe
- łyżka mielonego ziela angielskiego
- 2 łyżki ziarna gorczycy
- 2 szklanki octu winnego
- 100 ml wytrawnego wina białego
- 4 łyżki rodzynek
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 szklanki wody
Sposób przygotowania:
- Filety śledziowe dokładnie umyj. W małym garnku przygotuj marynatę z podanych
składników (ocet winny, ziarna gorczycy, ziele angielskie, liść laurowy, cukier, pieprz) wraz z 3 szklankami wody. Całość zagotuj, a potem trzymaj na małym ogniu przez 10 minut. - Po przestudzeniu, marynatą zalej śledzie i odstaw przynajmniej na noc, a najlepiej na 24 godziny.
- Rodzynki zalej winem i zostaw na 20 minut. Śledzie wyjmij z marynaty, pokrój w wąskie paski i przygotuj z nich koreczki.
- Z koncentratu, oleju, marynowanej papryki i natki pietruszki przyrządź sos.
- Polej nim koreczki. Tak przygotowane odstaw na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie śledzie są gotowe do spożycia.