Szukając sposobów na zwiększenie odporności w obliczu jesiennej aury, warto sięgnąć po zdrowe i smaczne ryby. Szeroki wybór produktów marki SEKO pozwala na przygotowanie różnorodnych dań. Możliwości jest wiele, a ciekawe połączenia smaków sprawiają, że nawet dobrze znany śledź Cię zaskoczy. Podpowiadamy, jak w prosty sposób przygotować nietuzinkowe posiłki z rybą w roli głównej.
Składniki:
- Beczka śledzi – filety z olejem wiejskim SEKO 550 g
- 6 cytryn
- Średnia cebula czerwona
- Garść suszonych śliwek
- 80 g pestek słonecznika
- Świeżo zmielony, czarny pieprz
- Natka pietruszki
Sposób przygotowania:
- Myjemy cytryny i sparzamy je gorącą wodą. Z jednej strony delikatnie przycinamy, aby stały stabilnie. Z drugiej odcinamy „kapelusze” tak, aby można było wydrążyć miąższ. „Kapelusze” zostawiamy do ozdoby
- Ostrym nożem wydrążamy środek cytryn, miąższ trzech z nich wykorzystamy do śledziowego farszu.
- Następnie filety śledziowe SEKO, cebulę i suszone śliwki kroimy w drobną kostkę, a natkę pietruszki siekamy, pozostawiając kilka listków do dekoracji.
- W międzyczasie prażymy pestki słonecznika na rozgrzanej patelni.
- Wszystkie składniki łączymy, doprawiając do smaku czarnym pieprzem.
- Całość wkładamy na dwie godziny do szczelnie zamykanego pojemnika, aby wszystkie smaki się połączyły.
- Teraz wystarczy przełożyć farsz do wydrążonych cytryn – dekorujemy je listkami natki pietruszki i przykrywamy „kapeluszami”.