Sałatka z szynką i selerem
Składniki:
- sos sałatkowy Paprykowo-ziołowy z białym pieprzem Naturalnie Smaczne Knorr
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- cytryna
- seler ze słoika pokrojony w cienkie paseczki
- rukola
- 300 g szynki konserwowej
- 100 g suszonych pomidorów
- 2 czerwone cebule
- 100 g majonezu
- 100 g żółtego sera
- pęczek natki lubczyku
- 3 łyżki ketchupu pikantnego
- czarny pieprz świeżo mielony do smaku
Sposób przygotowania:
1. Szynkę, czerwoną cebulę i suszone pomidory pokrój w cienkie paseczki i wymieszaj ze sobą. Ser zetrzyj na tarce. Lubczyk posiekaj i połącz go z rukolą.
2. W misce wymieszaj sok wyciśnięty z cytryny, ketchup, oliwę z oliwek oraz sos sałatkowy Knorr, dla nadania kompozycji smaku. Do sosu wmieszaj sałatę rukolę razem z lubczykiem.
3. Rukolę przełóż do słoika. Na sałatę połóż pozostałe wymieszane składniki (szynkę, ser, pomidory, cebulę, seler). Na wierzch nałóż grubą warstwę majonezu. Całość oprósz z wierzchu świeżo zmielonym pieprzem.