Peruwiańskie krokiety Papa Rellena

Kuchnia peruwiańska łączy w sobie bogactwo różnych smaków, a ‘papa rellena’ jest jednym z bardziej popularnych dań, których nie można nie spróbować odwiedzając ten kraj. Te peruwiańskie krokiety z mięsem to propozycja przekąski lub streetfoodowego śniadania.

Peruwiańskie krokiety Papa Rellena

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków typu C, proponowane odmiany: Anielka, Aster, Bursztyn, Centra, Etiuda
  • 1 jajko
  • 40 g mąki
  • sól
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 jajka ugotowane
  • 1 jajko surowe
  • 10 g rodzynek
  • 20 g oliwek
  • sól, pieprz i ostra papryka do smaku
  • olej

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki gotujemy bez soli do miękkości.
  2. Po wystudzeniu mielimy je na gładkie puree, dodajemy sól, jajko i mąkę.
  3. Przygotowanie farszu zaczynamy od pokrojenia w kostkę obranej cebuli i podsmażenia jej na oleju przez 3 minuty.
  4. Następnie dodajemy rozdrobniony czosnek, sól, pieprz i  ostrą paprykę. Dokładamy mięso mielone i smażymy kolejne 3 minuty.
  5. Po wystudzeniu farszu dodajemy do niego pokrojone gotowane jajka, rodzynki i pocięte w plasterki oliwki. Łączymy całość z  surowym jajkiem i dokładnie mieszamy.
  6. Z ciasta ziemniaczanego wyrabiamy małe placki wielkości środka dłoni, układamy na nich farsz, następnie formujemy kulki lub podłużne cepeliny. Obtaczamy delikatnie w mące i smażymy na tłuszczu do uzyskania złotego koloru.
  7. Potrawę możemy serwować z  sosem jogurtowo-kolendrowym, który idealnie dopełni danie.