Ilość osób: 4
Składniki:
- 1 kg ziemniaków typu C, proponowane odmiany: Anielka, Aster, Bursztyn, Centra, Etiuda
- 1 jajko
- 40 g mąki
- sól
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- 2 jajka ugotowane
- 1 jajko surowe
- 10 g rodzynek
- 20 g oliwek
- sól, pieprz i ostra papryka do smaku
- olej
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki gotujemy bez soli do miękkości.
- Po wystudzeniu mielimy je na gładkie puree, dodajemy sól, jajko i mąkę.
- Przygotowanie farszu zaczynamy od pokrojenia w kostkę obranej cebuli i podsmażenia jej na oleju przez 3 minuty.
- Następnie dodajemy rozdrobniony czosnek, sól, pieprz i ostrą paprykę. Dokładamy mięso mielone i smażymy kolejne 3 minuty.
- Po wystudzeniu farszu dodajemy do niego pokrojone gotowane jajka, rodzynki i pocięte w plasterki oliwki. Łączymy całość z surowym jajkiem i dokładnie mieszamy.
- Z ciasta ziemniaczanego wyrabiamy małe placki wielkości środka dłoni, układamy na nich farsz, następnie formujemy kulki lub podłużne cepeliny. Obtaczamy delikatnie w mące i smażymy na tłuszczu do uzyskania złotego koloru.
- Potrawę możemy serwować z sosem jogurtowo-kolendrowym, który idealnie dopełni danie.