Sałatka szpinakowa z boczkiem
Składniki:
- 100 g szpinaku świeżego
- Sos sałatkowy Włoski z suszonymi pomidorami Naturalnie Smaczne Knorr
- 6 plastrów boczku wędzonego
- 6 świeżych truskawek
- 30 g sera koziego
- łyżka orzeszków piniowych
- 2 kromki pieczywa tostowego
- kilka listków świeżej mięty
- 3 łyżki octu balsamicznego
- łyżeczka miodu
- łyżeczka musztardy Dijon
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj sos – zawartość Sosu sałatkowego Knorr połącz z octem, miodem, musztardą oraz oliwą i dokładnie wymieszaj w zamkniętym słoiczku, energicznie nim potrząsając. Tak oto powstanie pyszny sos, który dokładnie połączy składniki.
2. Boczek umieść między dwoma arkuszami pergaminu, ułóż na blasze, przyciśnij drugą blachą i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika. Piecz przez 15 minut. Szpinak porwij lub pokrój na 2-3 cm szerokości paski. Truskawki pokrój na ćwiartki.
3. Pieczywo okrój ze skórek, a następnie pokrój w kostkę. Opiecz na rozgrzanej suchej patelni na złoty kolor. Orzeszki upraż na patelni.
4. Szpinak nałóż do słoików, włóż truskawki, orzeszki oraz pokruszony ser i polej przygotowanym sosem. Wierzch sałatki posyp pokruszonym boczkiem oraz grzankami i podawaj.