To się naprawdę opłaci! Warto nie poddawać się i mimo, że półki w warzywniaku stają się coraz uboższe, włączać do diety produkty, które dostarczą nam witamin i składników mineralnych. Co więcej, okazuje się, jest co najmniej kilka sposobów na wprowadzenie do naszego menu produktów bogatych w składniki mineralne, a przyrządzone na ich bazie posiłki wcale nie muszą być nudne! Oto jeden ze sposobów na to aby nie zabrakło witamin w zimowej diecie:
Przepis na surówkę z kapusty czerwonej
Składniki:
- 300 g kapusty czerwonej
- Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr
- 3 łyżki oliwy
- jabłko
- cebula
- sok z cytryny
- łyżeczka cukru
Sposób przygotowania:
- Kapustę oczyść, umyj, poszatkuj i włóż do wrzątku. Gotuj, aż stanie się półmiękka.
- Następnie odcedź i ostudź.
- Jabłko i cebulę umyj, obierz i drobno pokrój, a następnie dodaj do kapusty.
- Sos sałatkowy Knorr dla smaku połącz z olejem, cukrem i sokiem z cytryny. Następnie dodaj do surówki.
Ponadto ziemniaki wcale nie muszą być nudne! Można je podać nie tylko jako dodatek do mięsa, ale także uczynić składnikiem sałatek, na przykład tej z wędzonym łososiem. „Jeśli chcesz ją przygotować z ziemniaków ugotowanych w mundurkach, możesz pokusić się o pokrojenie ich ze skórką. Sałatka zyska dzięki temu na wyglądzie”- doradza Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.