Czy zastanawiamy się przy tym nad smakiem kawy? Czy dostrzegamy jej aromat i barwę? Czy wiemy jak wydobyć nuty smakowe poprzez odpowiednie dodatki w postaci mleka lub napojów roślinnych, a nawet potraw? Costa Coffee radzi jak poznać nowe smakowe połączenia, by kawa najwyższej jakości spełniała najśmielsze oczekiwania kawoszy.
Kawa, mleko a napoje roślinne
Ulubiona kawa Polaków to latte. W kawiarniach Costa Coffee ¾ zakupionych kaw stanowią te podawane z mlekiem, które coraz częściej zamieniamy na jego alternatywną wersję– roślinną. W zależności na jakie mleko roślinne się zdecydujemy otrzymamy różne smaki i inny stopień gęstości kawy. Aksamitną, kremową konsystetncję uzyskamy dzięki połączeniu kawy z mlekiem sojowym. Natomiast słodkie nuty smakowe osiągniemy dodając do niej mleko kokosowe. Kawa na „migdale’’, która od niedawna dostępna jest w ofercie Costa Coffee będzie miała przyjemny, orzechowy posmak.– mówi Ekspert Costa Coffee Adrian Leszek.
Temperatura mleka ma znaczenie
Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że nie tylko wybór mleka ma wpływ na smak kawy, ale i jego temperatura. Eksperci Costa Coffee podpowiadają, że z mlekiem ciepłym napoje kofeinowe smakują inaczej niż te podane z zimnym. Zatem warto spróbować kawy z mlekiem o dwóch różnych temperaturach, by przekonać się która opcja bardziej nam odpowiada.
Słone dobre dla kawy
Co z dodatkami do kawy? Ciasto lub kawałek słodkiej czekolady wydają się być idealnym uzupełnieniem smaku naszego ulubionego napoju. Jednak czy zastanawialiśmy się nad tym jak na smak kawy wpływają słone dodatki? Decydując się na kawę z posiłkiem rzadko połączymy ją z ze słoną przekąską. Tymczasem to właśnie one mogą wydobyć skrywane nuty smakowe. Kanapka z serem brie i żurawiną lub konfiturą słodko-kwaśną to dopełnienie palety smakowej porannego śniadania z kawą. To co możemy jeszcze polecić to na przykład bagietka z chorizo lub kanapka na ciepło Polędwiczka Cheddar Jalapeño. Ostry smak, wbrew pozorom, również podkreśla goryczkowy aromat kawy. Nie obawiajmy się kwaśnych czy ostrych smaków. One wręcz podkreślają armat kawy. – mówi Aleksandra Perz, ekspert Costa Coffee.
Jeśli jednak kawa plus deser bardziej nas przekonują to doskonałym duetem będzie kawa „na migdale” o orzechowym aromacie oraz lekkie, a zarazem bardzo słodkie ciasto migdałowe. Tej zimy kawy w Costa Coffee na tym napoju roślinnym można sprobować trzy wyjątkowe nowości: Winter Latte, Waniliowa Latte oraz Czekoladowa Latte.