Sezon grzybowy w pełni. Zatem cieszmy się różnorodnością warzyw i wykorzystujmy je w każdej postaci!
Składniki:
- karkówka – 600 g
- Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr – 1 szt.
- Przyprawa do mięs Knorr – 2 łyżki
- grzyby suszone (podgrzybki lub prawdziwki) – 8 szt.
- rozmaryn świeży gałązka – 1 szt.
- olej – 2 łyżki
- Grzyby zalej 250 ml wrzącej wody, przykryj i odstaw na 10 minut. Po tym czasie grzyby pokrój w cienkie paseczki, a wywar pozostaw.
- Mięso osusz i posyp przyprawą do mięs. Obsmaż na rozgrzanej patelni z każdej strony, a następnie włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 50 minut w temp. 180 °C.
- Na tą samą, rozgrzaną patelnię wlej wywar z moczenia grzybów, dodaj pokrojone grzyby, rozmaryn oraz esencję, dzięki której sos będzie gęsty i dobrze doprawiony – sos gotuj 2-3 minuty. Dodaj świeży rozmaryn.
- Upieczone mięso pokrój w plastry i podawaj z przygotowanym sosem oraz kaszą.